6 pași spre vindecare emoțională
Florentina L. POP - Lucia M. MOGA
În materialul de mai jos ne-am propus:
- Prezentarea pacientului un tablou general al gândurilor și al sentimentelor.
- Familiarizarea cu obiectivele și pașii pe care ii vom urma in terapie.
- Prezentarea sumara ca terapiei ACT
În calitate de ființe umane avem posibilitatea de a experimenta o paletă foarte largă de sentimente și trăiri. De exemplu fericirea unei mame ce-și ține pentru prima oară copilul în brațe, bucuria și mulțumirea de a ne atinge țelurile sau pur și simplu putem savura o mâncare gustoasă fiind conștienți de plăcerea resimțită. Dar așa cum am amintit mai sus paleta de sentimente este foarte largă. Astfel dacă unele sentimente ne produc fericire și ne aduc liniște, parcursul vieții experimentam și sentimente pe care le-am numi negative, cum ar fi frica, tristețea, durerea etc.

Stă în natura umană sa fugim de experiențele și sentimentele negative dorind să experimentăm doar trăiri din paleta pozitivă. Însă de cele mai multe ori, această fugă de propriile gânduri sau sentimente pe lângă faptul că provoacă un consum foarte mare de energie și timp, nu reușește decât să amplifice ceea ce noi dorim să evităm.
Este important sa fim deschiși pentru a experimenta toată paleta de sentimente și gânduri. În terapia ACT accentul se pune pe schimbarea percepției noastre despre experiențe, nu neapărat pe schimbarea experienței în sine. Pentru o funcționare emoționale sănătoase este nevoie de o gândire flexibilă. În acest sens, suntem încurajați să preluăm controlul și să ne concentrăm acțiunile pe prezente chiar dacă mintea sau corpul încearcă să ne conducă spre o altă direcție.

Pentru a ne asigura o funcționare emoțională sănătoasă avem putem parcurge câțiva pași simpli și eficienți. Ne putem imagina sănătatea emoțională ca fiind o drumeție de munte. Pornim cu entuziasm în ea fiind conștienți ca ajungerea în vârfului muntelui ne va produce plăcere, pe parcurs obosim, întâmpinăm dificultăți dar, dacă nu renunțăm și păstrăm viu în minte scopul propus reușim să trecem peste obstacole și să ajungem unde ne-am propus. În această experiență parcurgerea a câțiva pași va fi aliatul nostru de baza pentru parcurgerea muntelui.

Un prim pas este acceptarea. A accepta însemna a lua o experiență așa cum este ea, fără a încerca să o controlăm. Nu însemnă că trebuie să ne facă neapărat plăcere ci să nu ne opunem. De exemplu, dacă ne-a intrat un spin din deget avem opțiunea de a rămâne cu durerea sau de a accepta că momentul în care vom înlătura spinul vom simți o durere și mai mare. Chiar dacă acțiunea de a înlătura spinul nu ne va face plăcere și nu este ceva ce ne dorim în mod special, acceptarea disconfortului ne va ajuta să scăpăm pe termen lung de durere și posibilele complicații
Un alt pas pe îl putem face este detașarea de gânduri și conștientizarea lor ca niște entități separate. Dacă vom face mereu ceea ce mintea ne dictează vom ajunge să întreprindem acțiuni pe care nu ni le dorim sau de care suntem conștienți că nu ne fac bine. Astfel, dacă vom privi gândurile ca pe ceva separat de noi vom avea posibilitatea de a face alege acțiunile pe care le întreprindem sau chiar să facem loc unor gânduri și acțiuni noi
Un al treilea pas este conștientizarea prezentului. Când ne lăsăm cuprinși de regretul trecutului sau tema viitorului ratăm momentul prezent. Astfel este important sa stăm conectați cât mai mult în momentul prezent și să facem acest lucru conștienți si fără a ne judeca. Acest mod de a acționa ne da posibilitatea de a ne cerea viitorul dorit.
Conștientizarea de sine este și ea un pas important. Noi nu suntem una cu gândurile noastre. Noi doar ne observăm, analizăm gândurile si sentimentele dar asta nu înseamnă că suntem gândurile noastre. Gândurile si sentimentele noastre au propria lor viața, trăiesc lângă noi dar asta nu înseamnă că suntem una și aceiași cu ele.
Valorile personale sunt un alt aspect important. Putem spune că valorile noastre sunt biletul către călătoria în care vom porni. Valorile reprezintă direcția spre care dorim să mergem și ceea ce dorim sa fim pe parcursul călătoriei. Valorile ne oferă o direcție dar ultimul pas pe care trebuie să îl facem pentru a ne asigura o funcționare emoțională sănătoasă este angajarea în acțiune.
A trece la acțiune nu va fi mereu simplu deoarece gândurile și sentimentele vor fi uneori în contradicție cu valorile dar, tocmai acum este momentul de acceptare, difuzia cognitivă, conștientizarea momentul prezent și a contextului de sine.