Cum trebuie gestionat atacul de panica
Psihoeducație
Capastraru Diana
Oana Opris
Mulți oameni au atacuri de panică. Totuși, doar câțiva continuă să manifeste atacuri de panică frecvente și supărătoare, care încep să le afecteze viața de zi cu zi. Când atacurile de panică devin foarte frecvente sau când o persoană petrece mult timp anticipând cu teamă următorul atac de panică, se poate spune că suferă de tulburare de panică. Unii oameni își văd de viața lor în ciuda atacurilor de anxietate care îi lovesc din senin. Pe alții îi determină să eveite anumite situații. De obicei oamenii au atacuri de panică din 3 motive. În primul rând ei pot evita situațiile pentru că observă o legătură între acestea și atacurile lor de panică. În al doilea rând, oamenii pot evita atacurile de panică tocmai din pricina consecințelor fizice sau sociale pe care le poate avea un atac survenit într-un astfel de loc. Iar indivizii pot evita situațiile în care își dau seama că nu posedă resursele pentru a controla un atac de panică Este important să facem distincția între temerile principale și cele secundare. Indivizii cu tulburări de panică trebuie să învețe să-și controleze teama fundamentală atacurile de panică. Pentru indivizii cu tulburări de panică, faptul că teama de anumite situații este secundară fricii de anxietate, pentru a învinge problemele, trebuie să înveți să controlezi anxietatea și atacurile de panică. Pe măsură ce indivizii învață că își pot controla anxietatea și atacurile de panică, ei pot înfrunta acele situații pe care le-a evitat anterior, convinși fiind că pot preveni atacurile de panică.
Într-un moment sau altul, fiecare se simte stresat și reacționeaza devenind anxios. Unele dovezi sugerează că oamenii care dezvoltă tulburări de panică au fost supuși unui stres mai mare decât cel normal, chiar înaintea primului atac, devenind astfel mai vulnerbili decât alții, este posibil de asemenea ca cei care dezvoltă atacuri de panică să fie predispuși la stres și să se îngrijoreze cu privire la atacurile de panică.
Când panica devine severă, cei mai mulți oameni încearcă să iasă din situția respectivă, în speranța că frica va dispărea, sau încearcă să obțina ajutor, pentru a avea pe cineva alături care să le poarte de grijă în caz că leșină, fac infarct sau o iau razna. Unii preferă să fie singuri în cazul unui atac de panică, pentru a nu se face de râs.
Primele atacuri de panică sunt înspăimântatoare, ciudate și anormale. Iar dupa asemenea experiențe, majoriatatea știu în adâncul inimii lor ca este puțin probabil să-și piardă controlul, sa se prabușească, să moară, cel puțin nu au pățit asta. Ei se tem că data viitoare va fi grav. Atacurile de panică apar uneori din seninn, primul este într-un moment în care individul se află sub presiune emoțională sau se simte rău, ori când este obosit și extenuat și începe să se simtă la capătul puterilor,
Anumiți oameni cred că vor pierde controlul când intră în panică. Câteodată se tem că vor fi complet paralizați și nu se pot mișca. Acest sentiment provine din raspunsurile de tip fugă sau luptă. Organismul este gata de acțiune în momentul în care se declanșează raspunsul la anxietate și adesea apare o dorință copleșitoare de a fugi de pericol. Este posibil când raspunsurile de tip fugă sau luptă nu sunt prezente să deveniți confuz sau neatent. Totuși mai sunteți încă în stare să gândiți și funcționați normal.
Stagnările sau dificultățile în atingerea progresului, se datorează, în general, fie unui management slab, fie unei planificări deficire a obiectivelor și pașilor. Amintiți-vă, nu contează cât de rău vă simțiți în timpul unei stagnări, se întâmplă foarte rar să reveniți la cea mai gravă stare. Dacă stagnați nu adăugați problemei toate vechile idei catastrofale, emoționale și autodistrugătoare din trecut.