Ruminațiile mă pot salva? Ce sunt aceste gânduri? 

18.06.2020

Brândușan Alexandra Raluca

Vieru Maria Denisa

PSIHOEDUCAȚIE

Indivizii care suferă de depresie au moduri și reacții diferite în a răspunde la dispoziția negativă, iar ruminația este un mod de a răspunde la suferința din depresie. Ruminațiile și îngrijorările sunt forme de gândire negativă, care pot apărea în depresii și în tulburările de anxietate, cel mai adesea. Acestea mențin dispoziția afectivă negativă și poate fi un factor dăunător pentru o persoană aflată într-un episod depresiv. De obicei, oamenii cred că, dacă se angajează în ruminații, acestea îi vor ajuta să își înțeleagă mai bine simptomele pe care le au și starea în care se află. Acest lucru nu se întamplă de obicei. Oamenii abordează un stil de gândire focusat pe găsirea de cauze și nu pe găsirea soluțiilor în ruminațiile lor. De multe ori, se ajunge chiar la mai multe gânduri, care se duc dintr-un gând în altul, iar astfel , ruminația se simte că nu mai are sfârșit. În loc să conducă la o mai bună înțelegere de sine, ruminația depresivă sporește dispoziția tristă și gândirea negativă prin concentrarea atenției asupra dispoziției actuale. Este important să recunoaștem ruminațiile și să ne dăm seama când acestea sunt folositoare și când nu sunt folositoare pentru noi. Numai așa vom reuși să le oprim sau să le transformăm în ceva ce ne poate ajuta în viața de zi cu zi (de exemplu să găsim rezolvarea la problemele noastre prin ruminație, plănuind într-un mod productiv și de ajutor ceea ce avem de făcut mai departe, în viitor, fără să ne gândim la trecut și la ceea ce s-a întamplat deja și ne-a adus în această stare). Clienții care suferă de depresie, se găsesc, de multe ori, prinși în ruminație încercând să găsească definiția problemei lor și nu rezolvarea. Trebuie să înțelegem că ruminația nu este "rea" în toate cazurile, este normală, dar totuși ea trebuie tratată dacă este patologică și nefolositoare pentru noi. Atunci când ne afecteaza viața personală, profesională sau socială sau chiar ajunge într-o tulburare depresivă, nu este de ajutor și este recomandat să fie tratată. Găsirea exactă a locului, momentului, modului în care ruminațiile apar la o persoană este unul din principiile cheie ale terapiei axată pe ruminații și poate fi folositoare pentru client, pentru a se axa mai departe pe ceea ce este important pentru el. Este nevoie de o ghidare către o gândire concretă și în detaliu pentru a putea înlocui sau reduce ruminațiile din depresie.

Tema materialului psihoeducațional:

Acest material are ca temă principală introducerea pacientului în specificul Terapiei centrate pe ruminații prin prezentarea semnificației și a rezultatului unei ruminații. Este importantă familiarziarea acestui tip de îngrijorări în înțelegerea distresului pe care îl resimte.

Obiective urmărite:

  • Familiarizarea pacientului cu termenul "ruminație";
  • Înțelegerea faptului că ruminațiile blochează găsirea soluțiilor;
  • Diferențierea ruminațiilor utile de cele care nu sunt utile.
  • În continuare, este prezentată o descriere schematică a ceea ce înseamnă ruminațiile:

    Ce este ruminația?

    • Rumegarea asupra dificultaților întâmpinate și a lucrurilor supărătoare;
    • Gândirea repetata asupra evenimentelor din trecut;
    • Momentul în care devenim preocupați de ceva și nu reușim să "îl scoatem din minte";
    • O strategie de învățare pentru a face față problemelor noastre.

    Este normală ruminația?

    • Da, toată lumea ruminează asupra problemelor sale;
    • Gândirea asupra problemelor noastre poate fi de ajutor, mai ales dacă găsim o soluție și o punem în aplicare;
    • De cele mai multe ori și pentru cei mai mulți oameni, ruminația este limitată, ea se oprește atunci când problema s-a rezolvat;
    • Ruminația excesivă poate fi problematică, chiar dacă ea este normală în general.

    Care sunt problemele cu ruminația?

    • Ruminațiile nefolositoare tind să se focuseze pe cauze și consecinte ale problemelor, în loc de soluții (ex. "De ce sunt eu în situația asta?"; "De ce viața mea nu se poate îmbunătăti?"). Una folositoare ar suna astfel: " Cum pot să îmi fac viața mai bună?";
    • Ruminația tinde să se focuseze pe ce a mers greșit și poate duce spre gândire negativă;
    • Ruminația poate duce spre depresie, mai ales când este folosită excesiv;
    • Ruminația poate menține un episod depresiv, mai ales când apare în exces;
    • Ruminația nefolositoare poate conduce spre inactivitate și evitare de rezolvare a problemelor.

                      BIBLIOGRAFIE:

Watkins, E. (2004). Appraisals and strategies associated with rumination and worry. Personality and Individual Differences, 37(4), 679-694.

Watkins, E. D. (2004). Adaptive and maladaptive ruminative self-focus during emotional processing. Behaviour research and therapy, 42(9), 1037-1052.

Watkins, E. R. (2018). Rumination-focused cognitive-behavioral therapy for depression. Guilford Publications.

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți